Nyhedsbrev fra Forskningscenter for Økologisk Jordbrug · April 2004 · nr. 2

EcoWiki - økologi for alle på nettet

EcoWiki er et nyt website, der tilbyder, at alle kan informere om nye idéer og projekter indenfor økologisk forskning. For eksempel kan EcoWiki benyttes til at oprette en hurtig og gratis hjemmeside for et økologisk projekt. Og da siderne kan ændres og redigeres af alle, fungerer systemet som en blanding af traditionelle hjemmesider og e-mail.
Det betyder, at medlemmer af en arbejdsgruppe kan arbejde på fælles dokumenter - og se resultatet direkte på Internettet.

Websitet EcoWiki er udviklet i februar 2004 af Hugo Fjelsted Alrøe (FØJO) og er begyndt at ekspandere. To større projekter, der udnytter ECOWiki, er IFOAM's Task Force vedrørende revision af principperne for økologisk jordbrug og FØJO's vidensyntese om økologisk jordbrug i globalt perspektiv.


En del af WikiWikiWeb

EcoWiki er målrettet mod økologisk jordbrug og økologiske fødevaresystemer. Men grundsystemet WikiWikiWeb (eller blot Wiki) er et system, der anvendes over hele verden. WikiWikiWeb er et såkaldt "open-editing" system, hvor fokus er på at skrive og samarbejede om dokumenter frem for blot at læse dem i en browser.

Tanken bag WikiWikiWeb er, at (næsten) alle kan ændre og udbygge enhver side. Dette kan lyde som recepten på det totale anarki, men i praksis har systemet medvirket til at opbygge et omfattende netværk for 'online' samarbejde og kommunikation.

Selvom det er muligt for en destruktiv (eller uheldig) person at ødelægge en side, ser det ikke ud til at forekomme særlig ofte. Og mange Wiki systemer, inklusiv EcoWiki, har indbyggede mekanismer, der gør det muligt at genskabe indhold, der er blevet slettet eller ødelagt.

Yderligere information om EcoWiki findes på hjemmesiden http://ecowiki.org eller ved kontakt til Hugo Fjelsted Alrøe.